Przejdź do treści
Strona główna » Blog » Truskawki – kaloryczność i wartości odżywcze

Truskawki – kaloryczność i wartości odżywcze

    Truskawki, to owoce, które charakteryzują się wysoką gęstością odżywczą przy bardzo niskiej kaloryczności. Są jednym z ulubionych owoców Polaków. Jak podaje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa truskawki, to najpopularniejsze owoce jagodowe uprawiane w naszym kraju. Z tego artykułu dowiesz się ile kcal mają truskawki, jakie witaminy i składniki mineralne dostarczają do naszego organizmu oraz co zrobić z truskawek. Zapraszam do czytania.

    Spis treści:

    1. Ile kalorii mają truskawki?
    2. Ile waży truskawka?
    3. Jakie witaminy mają truskawki?
    4. Jaki indeks glikemiczny mają truskawki?
    5. Jak przechowywać truskawki?
    6. Co zrobić z truskawek?

    Ile kalorii mają truskawki?

    Truskawki są niskokaloryczne. W 100g dostarczają tylko 33 kcal. Z tego powodu są szczególnie polecane osobom na diecie redukcyjnej.

    Ile waży truskawka?

    Jedna truskawka waży około 10,5g, czyli dostarcza niecałe 3 kcal! Garść truskawek, to około 70g owoców – 23 kcal. W szklance natomiast zmieści się 150g truskawek i dostarczy 50 kcal.

    truskawki - indeks glikemiczny

    Jakie witaminy mają truskawki?

    Truskawki są źrodłem wielu witamin i składników mineralnych. Należą do nich m.in:

    • witamina C, która wykazuje działanie przeciwutleniające, czyli spowalnia starzenie się organizmu.
    • witamina K, która jest niezbędna do prawidłowego procesu krzepnięcia krwi,
    • foliany, które wspierają procesy krwiotwórcze i są niezbędne w diecie przyszłych mam,
    • potas, który reguluje ciśnienie tętnicze krwi oraz gospodarkę wodno-elektrolitową
    • magnez, który m.in. poprawia tolerancję glukozy i zapobiega insulinooporności,
    • wapń, który jest materiałem budulcowym kości i zębów,
    • mangan, który wpływa korzystnie na wygląd skóry, włosów i paznokci.

    Ponadto są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który ułatwia perystaltykę jelit.

    Jaki indeks glikemiczny mają truskawki?

    Indeks glikemiczny truskawek wynosi – 25, co klasyfikuje je jako produkt o niskim indeksie glikemicznym. Zatem jeśli zastanawiasz się ,,Mam insulinooporność, czy mogę jeść truskawki?’’ Odpowiedź brzmi tak!

    Jak przechowywać truskawki?

    Aby cieszyć się świeżością truskawek należy je przechowywać w lodówce, jeśli chcemy przedłużyć ich czas do spożycia można myjąc owoce do wody w której je płuczemy dodać kilka łyżek octu. Takie działanie nie pogorszy ich smaku.

    co zrobić z truskawek

    Co zrobić z truskawek?

    Pomysłów na danie z truskawek jest wiele., ale chciałam Ci przedstawić moje trzy ulubione propozycje!

    Sałatka z grillowanym kurczakiem i sosem truskawkowym

    Składniki:

    • mieszanka ulubionych sałat – 150 g
    • mango – 50 g
    • ogórek – 100 g
    • pomidor – 50 g
    • sos truskawkowy – 30 g
    • oliwa z oliwek – 5 g
    • pierś z kurczaka – 100 g

    Składniki na sos truskawkowy:

    • miód – 20 g
    • musztarda – 40 g
    • oliwa z oliwek – 11 g
    • sok z cytryny – 6 g
    • truskawki – 30 g

    Przygotowanie:

    1. Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz.
    2. Pierś z kurczaka umyj i osusz.
    3. Rozgrzej na patelni pół łyżki oliwy i grilluj kurczaka wraz ze swoimi ulubionymi przyprawami.
    4. Mango, ogórka i pomidorki pokrój na mniejsze części.
    5. Wyłóż na talerz kolejno sałatę, pokrojone warzywa i ostudzonego kurczaka.
    6. Sałatkę polej sosem truskawkowym.

    Przygotowanie sosu truskawkowego:

    1. Umyj truskawki i usuń z nich szypułki.
    2. Zblenduj wszystkie składniki razem na gładką masę.

    Sałatka z truskawkami, szpinakiem, orzechami i sosem miodowo-musztardowym

    Składniki:

    • szpinak – 150 g
    • truskawki – 100 g
    • ser feta lub halloumi – 50 g
    • orzechy pekan – 20 g

    Składniki na sos miodowo-musztardowy:

    • miód – 12 g
    • musztarda – łyżeczka
    • ocet – kilka kropli
    • sok z cytryny – kilka kropli
    • sól – szczypta
    • pieprz – szczypta

    Przygotowanie:

    1. Szpinak i truskawki dokładnie myjemy.
    2. Ser kroimy w kostkę.
    3. Na talerzu układamy kolejno: szpinak, truskawki i ser.
    4. Sałatkę dekorujemy orzechami i sosem.

    Przygotowanie sosu miodowo-musztardowego:

    1. W miseczce wymieszaj miód z musztardą.
    2. Do sosu dodaj kilka kropli soku z cytryny, octu, szczyptę soli i pieprzu.

    ciasto czekoladowe z truskawkami

    Czekoladowe ciasto z truskawkami

    Składniki:

    • mąka owsiana – 70 g
    • masło orzechowe – 40 g
    • czerwona fasola – 2 puszki
    • miód – 100 g
    • kakao – 20 g
    • soda oczyszczona – 5 g
    • jajka – 2 sztuki

    Składniki na polewę:

    • gorzka czekolada – 100g
    • miód – 20 g
    • mleko – 130 g
    • Składniki do dekoracji:
    • truskawki – 150 g

    Przygotowanie część I:

    1. Odsącz fasolę i wypłucz ją.
    2. Zblenduj wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej masy.
    3. Piecz około 35 minut w 180 stopniach (blaszka około 16-18 cm)

    Przygotowanie polewy:

    1. Wszystkie składniki włóż do garnka i na wolnym ogniu podgrzewaj, aż powstanie gładka masa.
    2. Przygotowanie część II:
    3. Wyciągnij ciasto z piekarnika i poczekaj aż wystygnie.
    4. Wierzchnią warstwę polej polewą. W ciagu kilku minut polewa zastygnie.
    5. Umyte truskawki podziel na pół i udekoruj ciasto.

    Z tej receptury możesz przygotować ciasto na około 8 porcji.

    Brzmi smacznie? Te i inne pyszne przepisy znajdują się w menu moich pacjentów!

    Bibliografia:

    1. http://www.kowr.gov.pl/uploads/pliki/aktualnosci/28.06.2019_Rynek%20truskawek%20w%20Polsce.pdf
    2. Suplementacja folianów w okresie przedkoncepcyjnym,w ciąży i połogu. Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologówi Położników, http://perinatologia.umed.pl/wp-content/uploads/2018/02/56597-143992-2-PB.pdf, dostęp 18.10.2018
    3. 3. Basu, A., Rhone, M., & Lyons, T. J. 2010. ,,Berries: emerging impact on cardiovascular health’’
    4. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167762/nutrients