Truskawki, to owoce, które charakteryzują się wysoką gęstością odżywczą przy bardzo niskiej kaloryczności. Są jednym z ulubionych owoców Polaków. Jak podaje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa truskawki, to najpopularniejsze owoce jagodowe uprawiane w naszym kraju. Z tego artykułu dowiesz się ile kcal mają truskawki, jakie witaminy i składniki mineralne dostarczają do naszego organizmu oraz co zrobić z truskawek. Zapraszam do czytania.
Spis treści:
- Ile kalorii mają truskawki?
- Ile waży truskawka?
- Jakie witaminy mają truskawki?
- Jaki indeks glikemiczny mają truskawki?
- Jak przechowywać truskawki?
- Co zrobić z truskawek?
Ile kalorii mają truskawki?
Truskawki są niskokaloryczne. W 100g dostarczają tylko 33 kcal. Z tego powodu są szczególnie polecane osobom na diecie redukcyjnej.
Ile waży truskawka?
Jedna truskawka waży około 10,5g, czyli dostarcza niecałe 3 kcal! Garść truskawek, to około 70g owoców – 23 kcal. W szklance natomiast zmieści się 150g truskawek i dostarczy 50 kcal.
Jakie witaminy mają truskawki?
Truskawki są źrodłem wielu witamin i składników mineralnych. Należą do nich m.in:
- witamina C, która wykazuje działanie przeciwutleniające, czyli spowalnia starzenie się organizmu.
- witamina K, która jest niezbędna do prawidłowego procesu krzepnięcia krwi,
- foliany, które wspierają procesy krwiotwórcze i są niezbędne w diecie przyszłych mam,
- potas, który reguluje ciśnienie tętnicze krwi oraz gospodarkę wodno-elektrolitową
- magnez, który m.in. poprawia tolerancję glukozy i zapobiega insulinooporności,
- wapń, który jest materiałem budulcowym kości i zębów,
- mangan, który wpływa korzystnie na wygląd skóry, włosów i paznokci.
Ponadto są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który ułatwia perystaltykę jelit.
Jaki indeks glikemiczny mają truskawki?
Indeks glikemiczny truskawek wynosi – 25, co klasyfikuje je jako produkt o niskim indeksie glikemicznym. Zatem jeśli zastanawiasz się ,,Mam insulinooporność, czy mogę jeść truskawki?’’ Odpowiedź brzmi tak!
Jak przechowywać truskawki?
Aby cieszyć się świeżością truskawek należy je przechowywać w lodówce, jeśli chcemy przedłużyć ich czas do spożycia można myjąc owoce do wody w której je płuczemy dodać kilka łyżek octu. Takie działanie nie pogorszy ich smaku.
Co zrobić z truskawek?
Pomysłów na danie z truskawek jest wiele., ale chciałam Ci przedstawić moje trzy ulubione propozycje!
Sałatka z grillowanym kurczakiem i sosem truskawkowym
Składniki:
- mieszanka ulubionych sałat – 150 g
- mango – 50 g
- ogórek – 100 g
- pomidor – 50 g
- sos truskawkowy – 30 g
- oliwa z oliwek – 5 g
- pierś z kurczaka – 100 g
Składniki na sos truskawkowy:
- miód – 20 g
- musztarda – 40 g
- oliwa z oliwek – 11 g
- sok z cytryny – 6 g
- truskawki – 30 g
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz.
- Pierś z kurczaka umyj i osusz.
- Rozgrzej na patelni pół łyżki oliwy i grilluj kurczaka wraz ze swoimi ulubionymi przyprawami.
- Mango, ogórka i pomidorki pokrój na mniejsze części.
- Wyłóż na talerz kolejno sałatę, pokrojone warzywa i ostudzonego kurczaka.
- Sałatkę polej sosem truskawkowym.
Przygotowanie sosu truskawkowego:
- Umyj truskawki i usuń z nich szypułki.
- Zblenduj wszystkie składniki razem na gładką masę.
Sałatka z truskawkami, szpinakiem, orzechami i sosem miodowo-musztardowym
Składniki:
- szpinak – 150 g
- truskawki – 100 g
- ser feta lub halloumi – 50 g
- orzechy pekan – 20 g
Składniki na sos miodowo-musztardowy:
- miód – 12 g
- musztarda – łyżeczka
- ocet – kilka kropli
- sok z cytryny – kilka kropli
- sól – szczypta
- pieprz – szczypta
Przygotowanie:
- Szpinak i truskawki dokładnie myjemy.
- Ser kroimy w kostkę.
- Na talerzu układamy kolejno: szpinak, truskawki i ser.
- Sałatkę dekorujemy orzechami i sosem.
Przygotowanie sosu miodowo-musztardowego:
- W miseczce wymieszaj miód z musztardą.
- Do sosu dodaj kilka kropli soku z cytryny, octu, szczyptę soli i pieprzu.
Czekoladowe ciasto z truskawkami
Składniki:
- mąka owsiana – 70 g
- masło orzechowe – 40 g
- czerwona fasola – 2 puszki
- miód – 100 g
- kakao – 20 g
- soda oczyszczona – 5 g
- jajka – 2 sztuki
Składniki na polewę:
- gorzka czekolada – 100g
- miód – 20 g
- mleko – 130 g
- Składniki do dekoracji:
- truskawki – 150 g
Przygotowanie część I:
- Odsącz fasolę i wypłucz ją.
- Zblenduj wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej masy.
- Piecz około 35 minut w 180 stopniach (blaszka około 16-18 cm)
Przygotowanie polewy:
- Wszystkie składniki włóż do garnka i na wolnym ogniu podgrzewaj, aż powstanie gładka masa.
- Przygotowanie część II:
- Wyciągnij ciasto z piekarnika i poczekaj aż wystygnie.
- Wierzchnią warstwę polej polewą. W ciagu kilku minut polewa zastygnie.
- Umyte truskawki podziel na pół i udekoruj ciasto.
Z tej receptury możesz przygotować ciasto na około 8 porcji.
Brzmi smacznie? Te i inne pyszne przepisy znajdują się w menu moich pacjentów!
Bibliografia:
- http://www.kowr.gov.pl/uploads/pliki/aktualnosci/28.06.2019_Rynek%20truskawek%20w%20Polsce.pdf
- Suplementacja folianów w okresie przedkoncepcyjnym,w ciąży i połogu. Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologówi Położników, http://perinatologia.umed.pl/wp-content/uploads/2018/02/56597-143992-2-PB.pdf, dostęp 18.10.2018
- 3. Basu, A., Rhone, M., & Lyons, T. J. 2010. ,,Berries: emerging impact on cardiovascular health’’
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167762/nutrients