Choroby nowotworowe stanowią poważny problem zdrowotny. Z tego powodu chemoprewencja, czyli zapobieganie chorobom nowotworowym poprzez działanie substancji pochodzenia naturalnego stanowi ważny dział nauki, który jest intensywnie badany. Z tego artykułu dowiesz się jakie produkty powinny znaleźć się w diecie antynowotworowej.
Przyczyny chorób nowotworowych
Wśród ich przyczyn wymienia się:
- zakażenia wirusowe,
- czynniki zawodowe,
- zachowania seksualne,
- zanieczyszczenia,
- skażenie środowiska,
- niewłaściwa dieta, która prowadzi do powstawania nowotworów układu pokarmowego, sutka i gruczołu krokowego.

Profilaktyka chorób nowotworowych – produkty antynowotworowe
Poznaj 5 produktów, które odgrywają ważną rolę w diecie antynowotworowej:
- Bez czarny, czyli krzew uprawiany w środkowej i zachodniej Azji oraz Europie. Owoce bzu czarnego są bogatym źródłem różnego rodzaju związków bioaktywnych m.in. antocyjanów (antyoksydantów), które działają przeciwzapalnie, co może szczególnie pomóc w leczeniu i prewencji nowotworu jelita grubego, ze względu na związek między stanem zapalnym a procesem nowotworzenia.
- Czosnek, ma potwierdzone właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzakrzepowe oraz przeciwutleniające. Badania naukowe wskazują również na obiecujące działanie przeciwnowotworowego. Metaanaliza obejmująca osiemnaście prac badawczych wykazała, że wysokie spożycie czosnku (surowego lub poddanego obróbce termicznej) może działać ochronnie wobec występowania nowotworów żołądka oraz jelita grubego. Z kolei inna badania wykazały, że jedzenie czosnku lub suplementów diety zawierających wyciągi z tego surowca zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworu prostaty, przełyku, krtani, jamy ustnej, jajnika oraz nerek.
- Zawarta w curry kurkumina, charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwzakrzepowymi, antyoksydacyjnymi oraz przeciwnowotworowymi. Z przeprowadzonych badań wynika, że kurkumina może zmniejszać ryzyko powstawania nowotworu jelita grubego.
- Zielona herbata, znana od lat – ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. W badaniach naukowych stwierdzono odwrotną zależność pomiędzy spożyciem zielonej herbaty a ryzykiem rozwoju nowotworów żołądka, trzustki oraz jelita grubego.
- Rokitnik zwyczajny, to ciernisty krzew, który ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Owoce rokitnika należą do najbardziej odżywczych owoców występujących w przyrodzie. Rokitnik ma swoje zastosowanie w diecie antynowotworowej. Badania naukowe wykazały, że dzięki wysokiej aktywności przeciwutleniającej zmniejsza częstotliwość występowania nowotworów skóry i brodawczaka płaskonabłonkowego w przedżołądku.
Więcej ciekawostek dietetycznych znajdziesz na moim blogu, zapraszam!